Els projectes de circ social de l’Ateneu Popular 9Barris

Introducció

Elies Martínez Codina

Treballador social i Tècnic de l’Àrea de Formació i Circ Social de l’Ateneu Popular 9Barris

El circ contemporani ha esdevingut a les últimes dècades una disciplina artística en expansió i amb grandíssima receptivitat per part de la població, que comença a veure-la com a part intrínseca de la nostra cultura. Però arribar fins aquí no ha estat un camí fàcil. Encara queda molt a fer per superar els vells estereotips i prejudicis que giren al voltant del món del circ.

En paraules de Dominique Forette (1998), és “un art que ha agafat els seus fonaments de la mateixa humanitat”, en tant que consisteix a posar en qüestió els límits, anant més enllà d’allò què sembla impossible. Per aquesta raó, a més d’un llenguatge artístic, també esdevé una eina socioeducativa transformadora. Una bona mostra d’això és l’Ateneu Popular 9 Barris, un espai situat al districte de Nou Barris, gestionat per les veïnes i veïns, on es dóna l’equilibri entre la creació cultural i artística, l’educació des d’un vessant crític i el desenvolupament comunitari. Tot això amb un fil conductor: el circ social. I és que a l’Ateneu s’ha fet circ pràcticament des dels inicis, després d’haver reivindicat com a ateneu popular, l’espai alliberat amb l’ocupació d’una planta asfàltica situada a la vessant nord de la serra de Collserola allà per l’any 77 del passat segle.

Han anat passant els anys i les realitats i necessitats s’han anat transformant. L’Ateneu ha anat evolucionant de forma paral·lela, però sempre tenint en compte la memòria històrica, els valors, la proximitat i la seva raó de ser. No pot ser d’altra manera amb una gènesi i una història arrelada profundament en la lluita veïnal. Per donar resposta a les necessitats del territori, l’Ateneu Popular 9Barris neix com un espai de transformació social per millorar les deficients condicions de vida del districte de Nou Barris i garantir el dret a la cultura al territori. Així, opta per un àmbit artístic obert al canvi i a la fusió com a garantia de la seva pròpia subsistència, teixint aliances i tenint cura de les arrels que el connecten amb el territori.

Així, com apuntàvem abans, el circ social és la principal eina transformadora de l’Ateneu. Es tracta d’un procés d’ensenyament i aprenentatge de tècniques circenses que té com a finalitat la inclusió de persones en situació de risc social i el desenvolupament comunitari.

Aconsegueix estimular la creativitat i desenvolupar les aptituds socials dels participants, que redescobreixen la seva creativitat, milloren el seu autoconcepte i desenvolupen les seves facultats relatives a la cooperació, la solidaritat, la superació, la comunicació, la participació i el pensament crític a través de l’aprenentatge de tècniques com el trapezi, l’acrobàcia, els malabars, els equilibris, els aeris i totes les que configuren el món del circ. Així, es dóna una interessant barreja entre disciplina artística i eina d’intervenció social, què constitueix una experiència molt potent i innovadora i contribueix a establir nous models de referència eductiva més horitzontals, participatius i humans.

En aquesta línia, durant les següents línies farem un recorregut pels diferents projectes de circ social que es porten a terme des de l’Ateneu amb la participació d’altres entitats del territori. Es tracta d’accions que sobrepassen amplament les dimensions artística i educativa, pel seu caire multidisciplinari i per tenir una raó transformadora al seu ADN. Així parlarem de “Circ Èxit”, “Amics i Circ”, “Fem Salut a través del Circ”, “Circ amb Casals Infantils”, “Circomotricitat” i “Circ amb gent gran”.

A més, també cal fer una ullada a la “Festa del Circ Social”. Una gran celebració a l’espai públic que es duu a terme com a cloenda de les activitats de tots aquests projectes. Prenen part activa tots els participants, que esdevenen els protagonistes tant de les actuacions i tallers, com de l’organització de la mateixa.

I finalment, farem referència a la “Formació de Formadors/es en Circ Social”. Una aposta formativa de l’Ateneu amb el suport de la Xarxa Europea de Formació i Circ Social (Caravan), per crear espais on compartir coneixements i donar impuls al Circ Social com a eina socioeducativa i d’acció comunitària.

Circ Social Ateneu
Relatoria visual dels projectes de circ social de l'Ateneu Popular 9Barris | @PlantaIdees