Hanafi El-kadaoui: un poeta esquer de bellesa

“Camarada, això no és un llibre; qui toca això toca a un home”

No trobem millors paraules per descriure el llibre de poemes “Un punki musulmán”, del poeta català-amazic Hanafi El-kadaoui, que aquestes amb les que el gran Walt Whitman va definir el seu poemari de vida Leaves of Grass.

En cap cas tenim l’audàcia de comparar ambdós poetes, ja que l’un i l’altre es desenvolupen i desentranyen en temps, territoris i llenguatges singulars.

El que els uneix, a més de mostrar-se en tota la seva gran humanitat, és la seva genuïnitat, el seu compromís amb la independència cultural, amb la llibertat sense concessions, un vers lliure teixit a força de nits i estimar la vida, una idea incommensurable de l’amor, una voluntat de mirar-se completament i una altíssima sensibilitat que, en el cas del nostre poeta, el converteix en subjecte que emmalalteix dels mals del món.

La paraula senzilla i propera esdevé l’eina que Hanafi tria per desentranyar les veritats ocultes i compartir-les amb “tothumà” que s’acosti a la seva poesia. Un punki musulmán, editat per Neret Edicions, és el primer de tres llibres (els dos següents veuran la llum en els pròxims mesos) en què la poesia és eina de resiliència i apoderament, i també espai de diàleg al voltant de tot allò social i polític de què tots formem part.

Us deixem un breu fragment del seu poema Paraula (homenatge a Olot), esquer de la bellesa i la tendresa d’un home lliure en trànsit per la part més amorosa i compromesa de la vida:

 

“Una darrera l’altre, la paraula enfila vides de somni,

té mil manifestacions, mil signes, escollida a l’atzar de l’inconscient.

Ens brinda caliu, ens desfoga les venes, ens cura l’esperit.

Paraula, Una, enquistada universalment en l’imaginari:

Amor… Amor de vida,

Amor pel que fas,

conversa d’Amor,

Amor a la terra,

Amor oprimit,

Amor impossible, tràgic mot, a voltes,

de vertadera vida.”

Hanafi El-kadaoui: un poeta esquer de bellesa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada