La Travessia: una reflexió sobre els desplaçaments

L’associació transFORMAS estrena el seu nou projecte teatral basat en l’impacte en la comunitat i en la creació compartida amb ciutadans i ciutadanes de Barcelona

Captura La Travessia TransFormas

La Travessia: una reflexió sobre els desplaçaments

L’associació transFORMAS es desplaça. Durant el 2015 trasllada el seu projecte principal de formació i creació artística teatral al districte de Sant Andreu de Barcelona. Amb la mateixa metodologia creada durant 10 anys d’iniciatives de teatre per a la transformació social, aquest any ha portat el seu projecte teatral desPLAÇA’t al districte de Sant Andreu per generar un procés de creació conjunta amb ciutadans i ciutadanes de la capital catalana. La peça teatral final, La Travessia, és resultat de les preocupacions i inquietuds de tots els seus participants.

La Travessia és una reflexió sobre els desplaçaments que duen a terme les persones, ja sigui els físics com els emocionals, els voluntaris i desitjats i els obligats, com els que ocupen l’actualitat des de fa tants anys i de manera intensiva els darrers mesos. El públic compartirà l’aventura del desplaçament amb els actors i actrius.

La Travessia es presentarà a l’Espai Josep Bota del recinte de Fabra i Coats en una estrena el 19 de desembre de 2015, i les següents representacions seran del 26 al 30 de gener de 2016. Els preus de les entrades van dels 8 als 5 euros i les reserves per a l’estrena ja es poden fer aquí.

 El desplaçament com a eix de treball

En el marc del seu eix de treball 2014-2016 “el desplaçament”, transFORMAS surt de l’interior de la presó de Quatre Camins on ha treballat durant 10 anys amb el seu projecte teatroDENTRO i situa el seu nou projecte teatral, desPLAÇA’t en un districte de Barcelona, mantenint l’aposta de realitzar projectes artístics amb persones diferents i contextos diferents. Es manté l’objectiu d’aconseguir un impacte en la comunitat i la metodologia s’ha basat en l’escriptura compartida a partir d’improvisacions i l’ús de diversos dispositius teatrals.

El projecte desPLAÇA’t es centra al barri de Navas del districte de Sant Andreu, en el marc del seu Pla de Desenvolupament Comunitari, per treballar amb els seus ciutadans i també amb les seves entitats, i també hi participen persones procedents d’altres barris.

Concretament, han participat en desPLAÇA’t usuaris i usuàries del Casal de Gent Gran de Navas, de l’Equipament Integral de Meridiana, d’AREP (Associació per a la rehabilitació de les persones amb malaltia mental),  d’AFAP (Associació de Famílies per  a l’ajuda al malalt de poliomielitis) i FORA’m (grup de voluntaris i simpatitzants de transFORMAS).

Des de la primavera de 2015 s’han creat diferents grups de treball paral·lels, als que s’ha ofert la mateixa formació creativa i teatral. A partir de les idees i conceptes que s’han tractat en aquestes sessions, s’ha preparat amb tots els grups reunits la peça teatral conjunta, La Travessia, basant-se en la metodologia de transFORMAS.

Es passa de tenir un grup de “persones sense…”, un altre de “persones amb…”, un altre de “persones en…” a un conjunt d’actors i actrius que comparteixen un espai i un objectiu comú. Aquest és de fet el primer desplaçament, el treball no es basa sobre l’estigma sinó sobre el que els uneix: la creació, el teatre, el diàleg.

La Travessia: una reflexió sobre els desplaçaments
Tagged on:     

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.