Basket Beat: el tercer llibre de la col·lecció Art Social

COL·LECCIÓ ART SOCIAL – NERET EDICIONS

Les arts comunitàries des de l’educació social. L’experiència Basket Beat

Autor: Josep M. Aragay Borràs


“Després que aquest “cabronàs” ens pregunti cada dia i constantment quina és la nostra opinió, em costarà entendre un espai on no em donin la paraula o no pugui expressar-la”. Wilson, després d’un taller intensiu de Basket Beat a Holanda.

Què és l’educació? Com s’està utilitzant l’art per generar processos col·lectius i col·laboratius d’ensenyament-aprenentatge? Per què les pràctiques culturals s’imbriquen amb les educatives? Quin paper té l’educació social? Com es desperta l’emancipació dels qui excloem i oprimim? Com podem construir projectes sostenibles i autofinançats? Com podem promoure els vincles amorosos, horitzontals i saludables entre el centre i la perifèria?

En aquest llibre, amb una narració eminentment didàctica entre la pràctica, la recerca i la teorització, i des del compromís amb les persones, el reconeixement de les seves capacitats i la crítica social, trobaràs resposta a aquestes i moltes d’altres preguntes mitjançant el relat en primera persona d’aquells que estan cada dia incomodant les institucions i acompanyant les persones. A la primera part, trobaràs una conceptualització inèdita sobre les arts comunitàries i, a la segona, t’endinsaràs en Basket Beat i en com es pot canviar el món tocant les pilotes. Un material de consulta i un relat emocionant ple de referents teòrics, reflexions, experiències i exemples que et faran qüestionar qui ets i com vols fer les coses.

∗∗∗

Amb aquestes paraules de la contraportada del llibre, Josep M. Aragay convida al lector a endinsar-se en la seva experiència amb el projecte Basket Beat i a recórrer la seva trajectòria reflexiva i motodològica, ambdúes arrelades amb fermesa en el seu treball amb més de 6.000 persones, en els seus viatges, en la seva formació i en la docència a diverses universitats.

En el tret de sortida l’acompanyen els pròlegs dAntonio Alcántara, Eva Garcia i Ester Bonal, cada un amb una mirada diferenciada sobre l’acció social mitjançant l’art, esculpida amb l’experiència d’anys de treball i innovació en diversos projectes i entitats, com l’Ateneu Popular 9Barris,  Transformas, Torrents d’Art, Xamfrà i El Teler de Música.

Una mica més enllà, les infografies de la Montse Mariné permeten pausar la lectura i navegar pels esquemes i resums que tanquen cada capitol.

Algunes imatges rellevants, més una complerta bibliografia i un recull de vídeos, constitueixen la resta de materials disponibles, al voltant del text que desenvolupa amb claredat i compromís Josep M. Aragay.

Aquest tercer llibre, sobre música amb pilotes, segueix el camí iniciat amb el llibre coordinat per Antonio Alcántara “Circ, educació i transformació social. El projecte pedagògic de l’Ateneu Popular 9Barris”  i el de Patricia Trujillo “Actuando en el Templo de Vesta. Teatro social. Teatro de lxs oprimidxs. Teatro foro”. 

Basket Beat: el tercer llibre de la col·lecció Art Social
Tagged on:     

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.