Maresme Continuum, associació d’entitats que donen servei públic d’atenció a la salut mental en el Maresme, organitza enguany el que pretén ser el primer Col·loqui Art, Creació i Salut Mental al Maresme.
Aquesta iniciativa busca posar en debat el sentit de l’Art per a l’ésser humà, allò que entenem expressió del més profund. Sublim o punyent, aspirant a la bellesa o no, l’Art transmet i impacta, commou o enlaira, inventa i crea, representa i recrea.
En la nostra cultura, la seva relació amb la Salut Mental té un llarg recorregut en el decórrer del temps. El debat sobre la presència de la clínica en l’Art és recurrent, en la mesura en que la singularitat de les persones i l’expressió dels seus conflictes es mostren en la seva producció artística. A la vegada, i com a conseqüència d’això, l’Art en la clínica ha estat present des del Marquès de Sade o abans, donada la seva potencialitat expressiva i modificadora.
Tot és possible en l’Art, amb l’Art, per l’Art i en nom de l’Art però ens convindria delimitar i, a la vegada, anar obrint camins a partir d’alguns conceptes sobre l’Art i debatent a respecte del seu sentit especialment aplicat en el camp de la salut mental.
De coses com aquesta intentarem parlar en aquest Col·loqui que voldríem que fos una gran taula d’intercanvi i de debat. I també de mostrar experiències i obres. Inicialment s’abordarà el tema d’Art i Creació per apuntar els trets d’un marc ampli i, a continuació, es debatrà sobre Art i Salut Mental que posarà la centralitat en la qüestió aplicada a la clínica i al la terapèutica en salut mental. Més tard, una mostra de nombroses experiències en aquest àmbit a Catalunya i altres països. El que s’està fent i amb quina intencionalitat. A la vegada, una exposició de quadres d’artistes amb malaltia mental i de vídeos diversos sobre el tema.
L’art ens proposa, ens interroga, ens interpel·la perquè ens apropa a allò més desconegut de nosaltres, allò que està velat, ocult. És el que ens atrapa, segurament amb la bellesa o per sobre de la bellesa. Tant a l’artista com al que mira, al que escolta, al que sent. Un misteri a ser interpretat.
Guillem Homet Per la Comissió organitzadora composta per Guillem Homet, Jordi Escrig, Begoña Gallardo, Maite Kirch, Montse Rigol, Jean-Philippe Mangeon, Marion Arnoux i Hèctor Roqueta (†).
Novembre 2016
La participació és gratuïta, però cal inscriure’s
Aquí us deixem el programa: Art i Salut Mental