Cia. El Racó del Gat

Associació Titellaire de Roquetes | El titella com a eina de transformació social

cia. El Racó del Gat

Text: Inés Álvarez

Associació Titellaire de Roquetes

El Racó del Gat es va batejar així durant un festival de titelles, fent un cafè el Josep Antoni, el Danny i la Inés, quan van veure escrita en un nom de carrer la paraula racó. Fins aleshores ja havien jugat amb altres noms com La central del títere o El cau dels gats.

Això només és un nom, però El Racó del Gat no és un producte final. Aquesta experiència neix de la curiositat al veure i programar molts espectacles de titelles al llarg dels anys, de sentir la necessitat d’experimentar i, perquè no, de fer titelles. En els seus inicis és el Josep Antoni qui té més ganes, qui pren la iniciativa i qui se n’ocupa d’engrescar a altres membres de l’associació. Finalment és la Inés i, més tard, el Danny i la Yolanda qui se sumen a l’aventura. Per començar sorgeixen idees, espectacles de petit format que no acaben de veure la llum, potser per la dificultat i per la inexperiència dels nous titellaires.

Veient les dificultats i les seves mancances, els membres del grup comencen a formar-se en diferents tècniques de construcció de titelles: guant, fil, paper de diari, cartró, fusta, drap… i fan diversos cursos de manipulació, de teatre gestual i moviment del cos o del domini de la llengüeta.

Ja que els membres del grup són o han estat en algun moment activistes dins de diferents moviments associatius i educatius, relacionen els titelles amb les xarxes ciutadanes participatives i transformadores cap al que han anomenat Projectes Comunitaris de Titelles, una feina que vol promoure el gaudi i la participació comunitària mitjançant els titelles.

El seu primer projecte va ser l’estrena, durant la 8a Mostra de Titelles de Les Roquetes, de l’espectacle Pinotxo, un projecte en el que van participar més de noranta persones del barri i que va omplir els carrers i places de Roquetes en un espectacle itinerant de gran format.

De l’èxit d’aquest primer projecte comunitari neix una segona experiència de participació comunitària i treball en xarxa amb tots els grups culturals del territori. En el marc de la celebració del desè aniversari de l’Associació Titellaire de Roquetes, El Racó del Gat és fa càrrec, amb molta il·lusió, de tornar a crear un espectacle de gran format amb el que poder tornar a generar sinèrgies amb altres grups artístics del barri. En aquesta ocasió es presenta Akelarre, on un grup de bruixes lluiten contra el baró de Roquetes per defensar al poble dels abusos i de la seva opressió. Al projecte se sumen més de quaranta persones: els actors i actrius, els titellaires, els responsables de vestuari, els de fotografia i vídeo, els tècnics de so i de llum…

Els grups que van formar part d’aquesta gran i esbojarrada història varen ser: les companyies de teatre amateur del barri Eclipse i OTNI, el grup de percussió de dones de Roquetes Roqueteando, el grup de diables de la Guineueta, membres de la secció de vent de la Banda Municipal de Barcelona i de l’escola de música MusicArt 102 a títol individual, el grup de costura de l’Associació de Veïns i Veïnes de Roquetes, membres del grup Foto Roquetes, l’Isaac i el Víctor en el so i la il·luminació, socis de l’Associació Titellaire de Roquetes en tasques de suport i, per suposat, la idea, guió, construcció i manipulació dels titelles i la direcció del projecte a càrrec de El Racó del Gat. La nit de l’estrena a la Plaça de les Roquetes hi va haver més de quatre-centes persones de públic que van tornar a deixar constància que, al nostre barri, la tradició dels titelles està molt arrelada i que vol que continuï així per molts anys.

El Racó del Gat ha treballat darrerament en el guió i la construcció dels titelles per a un espectacle de sobre taula per a públic familiar, que es va estrenar a la primavera del 2017.//

Comparte:

El Racó del Gat
Pinotxo - cia. El Racó del Gat
//Ja que els membres del grup són o han estat en algun moment activistes dins de diferents moviments associatius i educatius, relacionen els titelles amb les xarxes ciutadanes participatives i transformadores cap al que han anomenat Projectes Comunitaris de Titelles, una feina que vol promoure el gaudi i la participació comunitària mitjançant els titelles.//
La companyia El Racó del Gat
"La historia nunca contada de Teresa Sandoval" - cia. El Racó del Gat
Cia. El Racó del Gat