La nostra xarxa de relacions

Associació Titellaire de Roquetes | El titella com a eina de transformació social

La nostra xarxa de relacions

Text: Daniel Rodríguez

Tècnic electrònic. Titellaire amateur

Des de l’Associació Titellaire de Roquetes, fidels al nostre principi que units podem aconseguir més i millors resultats, durant la nostra petita història ens hem anat vinculant amb diversos col·lectius socials i culturals del territori més proper, així com amb diferents referents titellaires a nivell de ciutat i de l’estat per predicar amb l’exemple que els titelles no només són un espectacle per veure i gaudir. Hi ha molt més que difondre d’aquesta art mil·lenària, i es que el titella, el nostre amic en qüestió, té la facilitat i la destresa d’unir col·lectius de diverses branques que es plasmen i s’utilitzen a través seu.

Fruit d’aquesta interacció, ens relacionem a nivell local amb els equipaments culturals del territori, com ara el Centre Cultural Ton i Guida, l’Ateneu Popular 9Barris o la Biblioteca Les Roquetes, entre altres, tot intentant coordinar esforços per oferir una programació estable al barri durant tot l’any. De la mateixa forma, també recolzem el centre d’interès de titelles que funciona com a punt d’informació i es compon per publicacions específiques, obres de teatre amb titelles, vídeos i guies per a la construcció de diversos tipus de titelles; i que fa de la Biblioteca Les Roquetes un referent en titelles a la xarxa de biblioteques de la ciutat de Barcelona.

Amb les diferents associacions socials i culturals del barri treballem al voltant de la Plataforma d’Entitats de Roquetes, on aportem la nostra perspectiva cultural amb la finalitat d’incidir en les polítiques culturals i en una altra manera de relacionar-se i fer barri.

Finalment, també mantenim una estreta relació amb els tècnics municipals, que permeten mantenir viu i en auge el projecte social i cultural que presentem. A més, estem en tràmits per a què la Plaça dels Titellaires, el nom de la qual va sorgir d’una proposta nostra al nomenclàtor de la ciutat, sigui un veritable homenatge a les companyies de titelles i a l’ofici de titellaire.

Més enllà dels límits del nostre entorn més proper cal dir que també ens relacionem amb altres agents amb objectius similars:

 

 • Participem en el projecte La Roda als Barris, que gestiona la Fundació La Roda i del qual som referents al barri de Roquetes, que fa que les necessitats culturals de l’entorn passin pel nostre vincle amb la fundació.
 • Som socis en actiu de UNIMA Catalunya, la delegació a Catalunya de la Union Internationale de la Marionnette, amb seu a Charleville (França). Intentem dignificar la professió del titellaire donant-li el valor que li pertoca, establint uns contractes justos i un tracte agradable amb les companyies que acollim. De fet, les companyies que actuen a Roquetes ens manifesten que senten el nostre barri com la casa del titella.
 • A més, també mantenim vincles amb els portals web Titeresante i Putxinel·li, referents titellaires a la xarxa que mostren, informen i ajuden a difondre la història i l’actualitat dels titelles.

Tot això ens motiva a seguir produint idees en els diferents àmbits en què participem i a què els diferents actors amb què ens relacionem ens facin arribar les seves aportacions des de la seva experiència per millorar el nostre projecte i els nostres programes d’actuació. Fent xarxa promovem i fem vigent el nostre compromís de relacionar-nos amb les institucions des d’un “igual a igual” amb la finalitat d’utilitzar el titella com una eina de transformació social.

 
La participació en el territori

La participació a la vida cultural del territori per donar a conèixer els titelles possibilita que el veïnat ens conegui i valori la nostra activitat. Durant l’any són molts els moments en què som visibles al barri. A continuació us fem un breu resum:

 • Carnaval: formem part de la comparsa del barri que participa al carnaval de Nou Barris aportant un titella de grans dimensions.
 • Ròmbic: promovem el Festival de Teatre de Titelles per a Adults de Barcelona de forma conjunta amb l’Ateneu Popular 9 Barris.
 • Festa de la Primavera: fem tallers o aportem algun espectacle de titelles.
 • La Cultura va de Festa: fem tallers a l’espai que promou la Plataforma d’Entitats de Roquetes.
 • Festa de fi de curs del Centre Ton i Guida: participem amb algun sketch, fent de presentadors, organitzant…
 • Festa Major: ens ocupem de coordinar l’animació amb escuma i algun espectacle de titelles.
 • La Titellada: promovem la Mostra de Titelles de Les Roquetes de forma conjunta amb el Centre Cultural Ton i Guida.
 • Dia de la Pinya (festa del Pla Comunitari): fem tallers a la plaça de Les Roquetes.
 • A més, també estem atents a la programació titellaire dels equipaments culturals del territori, participem d’altres actes culturals no relacionats amb titelles promoguts per la resta d’entitats de Roquetes, organitzem sortides al teatre i a festivals, fem una xerrada anual en el marc de les activitats antropològiques del Centre Ton i Guida per explicar la història dels titelles…

En definitiva, tot un seguit d’activitats que ens permeten donar sentit al nostre projecte: un projecte de titelles, un projecte cultural, un projecte social que vol transformar la nostra societat, que vol canviar el món, un món anomenat Roquetes.//

Comparte:

Xarxa de relacions
Taller a La Tamborinada 2014
// Hi ha molt més que difondre d’aquesta art mil·lenària, i es que el titella, el nostre amic en qüestió, té la facilitat i la destresa d’unir col·lectius de diverses branques que es plasmen i s’utilitzen a través seu.//
Participació dels gegants i capgrossos de l'Escola Antaviana a la Titellada 2010
L'associació
L'Associació
La nostra xarxa de relacions