Els titelles també vetllen per la salut

Associació Titellaire de Roquetes | El titella com a eina de transformació social

Els titelles també vetllen per la salut

Text: Esperança Batlles

Mestre d’Educació Primària. Co-fundadora de l’Associació Titellaire de Roquetes.

A l’Associació Titellaire de Roquetes ens creiem la tasca d’ajut en la transformació social que poden oferir els titelles més enllà dels aspectes lúdics més evidents dels espectacles. És per això que dos dels nostres programes volen treballar aspectes de salut dirigits bàsicament als infants.

 

SALUT BUCODENTAL

Al districte de Nou Barris ja fa anys que es va detectar una forta prevalença de càries en els infants en un preocupant augment degut a una alimentació poc saludable.

Per a treballar la motivació per la salut dental d’una manera didàctica, es va proposar al titellaire David Laín de la companyia l’Estenedor Teatre que creés un espectacle per a infants de 5 a 7 anys.

I, des de llavors, l’espectacle Dents Sanes es representa anualment a les escoles del territori amb molt d’èxit (i problemes de finançament) i serveix de tret de sortida i de suport a la campanya i a la tasca directa que fan la infermera de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, el dentista del CAP Roquetes i els mestres de les escoles del barri per aconseguir una millora en la salut bucodental dels infants i la creació d’uns bons hàbits higiènics.

 

ELS REMEIS DE L’ÀVIA

Fa uns anys i en el marc del Pla Comunitari de Roquetes es va fer un treball de recerca on van participar més de 150 persones dins el programa “A Roquetes fem salut”. Es pretenia fer un recull de remeis populars davant de problemes de salut  freqüents i que no necessiten tractament mèdic, donant així més autonomia a les persones.

Les infermeres del CAP Roquetes van verificar aquestes receptes i se’n va fer un llibret en edició limitada. Més endavant, l’Agència de Salut Pública de Barcelona va reeditar el material i el va difondre a tota la ciutat a través del seu lloc web. 

I tenint en compte l’experiència positiva de l’espectacle de titelles Dents Sanes per donar a conèixer un aspecte relacionat amb la salut, es va encarregar a la companyia d’espectacles i animació Mestumàcat una obra de titelles sobre Els Remeis de l’Àvia. Des de llavors es representa anualment als alumnes de tercer de primària contribuïnt així a evitar la medicalització de la vida quotidiana.//

Comparte:

titelles i salut
"Dents Sanes". Cia. L'Estenedor Teatre. Escola Antaviana 2013
Els Remeis de l'Àvia - pdf
Els titelles també vetllen per la salut