Associació Titellaire de Roquetes | Què és?

Associació Titellaire de Roquetes | El titella com a eina de transformació social

Què és?

L’Associació Titellaire de Roquetes és una entitat sense ànim de lucre que va néixer l’any 2006 amb la intenció de fomentar la convivència i el civisme al barri de Roquetes de Barcelona a partir de la promoció de la cultura popular i tradicional tot fent del titella un veritable eix per a la cohesió social.

La nostra associació està formada per un equip motor de 12 persones i el suport d’una setantena de socis. Som gent diversa que creu possible un projecte cultural i popular al barri que engresqui el veïnat. És per això que elaborem un projecte anual anomenat “Un titella per a Roquetes” i que utilitza els titelles com a motor de transmissió cultural i com a vincle entre les diferents cultures i minories que conviuen a Roquetes per tal d’afavorir la participació en la construcció social i cultural del barri, incloent valors cívics i comunitaris.

Volem agrair a la revista Art Social que ens hagi donat l’oportunitat d’ocupar un dossier central per explicar el nostre projecte i donar a conèixer la feina que duem a terme al nostre barri. En els següents articles podreu descobrir de primera mà, a través de diversos articles dels membres de l’entitat, què fem a l’Associació Titellaire de Roquetes i què volem aconseguir. Desitgem que gaudiu de la lectura!

 

La nostra idea
 • La nostra associació vol fomentar la convivència i el civisme a partir de la promoció de la cultura popular i tradicional a Roquetes, fent del titella un veritable eix vertebrador per tal de prevenir conflictes culturals.
 • El titella com a eina de transformació social.

 

Els nostres objectius
 • Generar un projecte que permeti ampliar els espais d’educació i d’intervenció social afavorint la creació d’una xarxa de persones que enforteixin el seu temps lliure actiu fent cultura amb els titelles.
 • Fomentar l’ús dels espais urbans del barri (places i carrers) per tal de treballar la cohesió social, posant en un mateix escenari realitats socials i culturals representatives de la població de Roquetes.
 • Promoure diferents activitats (tallers, espectacles, xerrades, exposicions…) amb finalitats educatives per donar a conèixer les possibilitats del teatre de titelles.
 • Fomentar un calendari comú entre els equipaments del barri per promocionar aquest art.
 • Oferir un punt de trobada —el Centre Cultural Ton i Guida— per a tota persona que vulgui formar-se, produir o generar activitat entorn el món dels titelles.
 • Visitar els festivals d’arreu de Catalunya per tal de formar persones que estiguin al capdavant del projecte.
 • Incidir en la remodelació artística de la Plaça dels Titellaires per tal de que es converteixi en un espai dinamitzador del nostre projecte.
 • Fer passes per aconseguir una seu estable de la nostra associació que permeti oferir serveis relacionats amb els titelles al veïnat de Roquetes.
 • Fer que el barri de Roquetes sigui un referent ciutadà en l’art dels titelles.

 

El nostre barri

El barri de Roquetes, amb una població actual que supera les 15.000 persones, va néixer als anys seixanta com un suburbi de la ciutat de Barcelona. En aquella època era un barri sense serveis bàsics, amb innumerables deficiències estructurals i format bàsicament per persones procedents de l’emigració del sud d’Espanya. Durant els anys vuitanta va acollir els primers nouvinguts, famílies gitanes del desaparegut barri de la Perona, avui ja incorporades a la vida i a les lluites del barri. I ara, ja de ple al segle XXI, en un món globalitzat, Roquetes acull la tercera emigració: persones que provenen de l’Amèrica Llatina, del Magreb, de l’Àfrica Central i de l’Extrem Orient, entre altres.

En l’àmbit econòmic, la renda mitjana familiar dels seus habitants és més baixa que la mitjana de la ciutat i, en la situació de crisi actual, la taxa d’atur dels habitants va creixent any rere any. A més, cal afegir que de les incidències que es produeixen al barri s’han de destacar les relatives a la convivència veïnal.

Tot això, però, no ha sigut cap impediment, sinó més aviat tot el contrari, perquè Roquetes hagi estat un barri pioner en les lluites veïnals, bressol d’escoles que promovien un nou sistema educatiu i, a dia d’avui, amb la resta de Nou Barris, un exemple a seguir en els moviments associacionistes i d’autogestió.

 

El reconeixement de territori a la nostra tasca

L’any 2011, la Xarxa Nou Barris Acull va reconèixer el treball que duem a terme a favor de la promoció de la convivència i ens va atorgar el premi de la segona edició del Certamen per a la Convivència.

 
Com trobar-nos

Associació Titellaire de Roquetes

Centre Ton i Guida | 93 354 87 21

c/Romaní 6, 08042 Barcelona

www.titellada.cat | titellada@gmail.com//

Comparte:

Associació Titellaire de Roquetes el titella com a eina de transformació social
Associació Titellaire de Roquetes
//La nostra associació vol fomentar la convivència i el civisme a partir de la promoció de la cultura popular i tradicional a Roquetes, fent del titella un veritable eix vertebrador per tal de prevenir conflictes culturals.//
Associació Titellaire de Roquetes | Què és?